Recepty

Braindkey

Member
Segedínsky guľáš s bravčovým mäsom
INGREDIENCIE
250 g
kyslá kapusta

1 ks
cibuľa

250 g
bravčové mäso

2 ks
bobkový list

podľa chuti
soľ

podľa chuti
mleté čierne korenie

1 KL
mletá červená paprika

štipiek
mletá rasca

trochu
olej

150 ml
smotana na varenie

2 PL
kyslá smotana

1 PL
hladká múka

1/2 ks
červená paprika

trochu
petržlenová vňať

POSTUP
1.
V hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso, červenú papriku, dochutíme ho soľou, korením, posypeme mletou paprikou a opečieme zo všetkých strán.

2.
Pridáme prepláchnutú a scedenú kyslú kapustu, prilejeme trochu vody, pridáme bobkové listy a na miernom ohni prikryté dusíme domäkka.

3.
Smotanu na varenie zmiešame s hladkou múkou, primiešame ju k mäsu a pár minút povaríme. Nakoniec pridáme do gulášu kyslú smotanu a podľa chuti ho dochutíme. Podávame posypané petržlenovou vňaťou s knedľou.
 

KelloSVK

Support
Zaměstnanec
Podpora
PALAČINKY PRE TUČKA HONZIKA

Suroviny
500 mlmlieko
10 PLhladka muka
2 ks celévajcia
1 ks bal.cukor vanilkový
štipkasoľ

Postup:
1.
Nachystáme si suroviny :) Ešte raz sa budem opakovať ako pri minulom recepte ja sa snažím robiť recepty teda fotiť postupy aj kvôli začiatočníkom čo napr palacinky ešte nerobili lebo to dosť pomáha keď sú aj fotky pri recepte,viem z vlastnej skúsenosti ;) napr. zbehlé kuchárky/kuchári určite nepotrebujú fotky lebo palacinky vedia už možno aj z pamäti takže tak :)

2. všetky suroviny si dáme do jednej misky

3. keď už máme všetky suroviny v miske cesto mixujeme s mixérom ...a necháme aspoň 15-20 minút odpočívať niekto možno cesto mieša ručne ale s mixérom to je rýchle a dobre :)

4. cesto nám postálo 20 minút skontrolujeme či ma správnu hustotu a môžeme sa pustiť do pečenia :) Vymastíme si panvicu s olejom úplne jemnučko nie veľa oleja a poriadne rozohrejeme panvicu a môžeme piecť.. naozaj je dosť dôležité na akej panvici palacinky pečieme ja som piekla na tefal panvici, čo sa aj odzrkadlilo lebo sa mi ani jedna palacinka nepotrhala ani ta prvá....

5. upečené palacinky si ochutíme podľa vlastného gusta :) ja dávam do palacinky nutelu, čerstvé ovocie nakrájané jahody,maliny,čučoriedky a šľahačku, keď dávam šľahačku do vnútra je to super fakt a určite to vyskúšajte :) ozdobila som topingom , šľahačkou, ovocím a mätou... Dobrú chuť :)
 

Braindkey

Member
pečené kuracie krídelká

[ recept č. 57198 zo dňa 26.7.2014 ]



POTREBNÉ PRÍSADY

kuracie krídelká (rozpis surovín je cca na 12 ks) alebo napr. horné stehienka, 1 stredne veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 PL kryštáľového cukru, 3 PL kečupu, 1 PL octu, 2 PL sójovej omáčky, 1 PL worchesterovej omáčky, pár kvapiek chilli omáčky alebo štipka chilli korenia (nemusí byť), 1 zarovnaná PL plnotučnej horčice, soľ, korenie

POSTUP PRÍPRAVY

... na suroviny nenáročný a pritom chuťovo výborný recept, ktorý mám už roky z nejakého časopisu - skúšala som aj iné recepty, ale vždy sa vrátim k tejto kombinácii ... krídelka umyjeme, osušíme a odkrojíme tú najmenšiu časť (kto nechce nemusí, ale pri pečení sa zvykne spáliť) ... rúru zapneme na 200 °C ... zo zvyšných surovín si urobíme marinádu : cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame na malé kúsky, dáme do hrnca, pridáme cukor, kečup, ocot, horčicu, sójovú a worchesterovú omáčku, chilli, soľ, korenie a povaríme (necháme prevrieť) cca 2 minútky ... pekáči si vyložíme papierom na pečenie (odporúčam, inak sa bude veľmi zle umývať, pretože cukor skaramelizuje a prilepí sa) ... krídelká namáčame v marináde a uložíme na pekáč, zvyšnú marinádu lyžicou rozdelíme na jednotlivé krídelká ... šupneme do vyhriatej rúry a pečieme na 190 - 200°C cca 40 - 45 minút pokiaľ krídelká nie sú mäkké, nakoniec prepneme rúru na funkciu gril a opečieme cca na 5-8 minút ... alebo zapneme horný ohrev a pekáč vložíme na najvyššiu mriežku (ale výborné sú aj bez "dogrilovania") ... podávame s chlebíkom, bagetkou alebo ryžou ... mňam
 

Suši

New member
Ja jakožto sushimaster by som mal asi pridať recept nejaky tiež čo? Tak nech sa páči.

8 KROKOV AKO PRIPRAVIŤ DOKONALÉ SUSHI DOMA!
ČO BUDEME NA SUSHI POTREBOVAŤ?
Čo budeme na sushi potrebovať


Najprv si predstavíme ingrediencie, ktoré budeme na prípavu sushi potrebovať.

1. PRÍPRAVA SUSHI RYŽE
Aby sa vám sushi podarilo, vždy používajte ryžu vhodnú na sushi, nikdy nie obyčajnú. Iba ryža na sushi vám zaistí tú správnu lepivosť, aby vám sushi držalo pohromade a malo ten správny tvar. Môžete použiť napríklad nasledujúce značky, alebo iné, k príprave sushi určené druhy:
Sushi ryža

  • Rhee Chan
  • Lagris
  • Kimpo
  • Nishiki (Nišiki)
  • Shinode
1. Sushi ryžu si najskôr dobre niekoľko krát prepláchneme. Voda nemusí byť celkom priezračná, ale rozhodne nesmie byť kalná.
2. Sushi ryžu vložíme do hrnca a nalejeme zhruba toľko vody, aby ryžu presahovala o 1 cm. Dáme variť.
3. Keď začne dostatočne voda so sushi ryžu vrieť, zľahka (!) ju premiešame a stiahneme výkon na menší stupeň.
4. Ryža by mala byť hotová vtedy, keď sa odparí všetká voda.
5. Hotovú ryžu na sushi odstavíme a odkryjeme pokrievku a necháme vychladnúť.
6. Pokiaľ si nielen sushi ryžu pripravujete často, odporúčame zaobstarať si kvalitný ryžovar. Ušetrí vám čas aj prácu a ryžu si môžete pokojne uvariť vopred.
2. RYŽOVÝ ROZVAR/NÁLEV NA SUSHI
Teraz si pripravíme octový nálev na sushi. Ideálny pomer 6 : 4 : 1

1. Všetko poriadne premiešame, aby sa cukor a soľ rozpustili. Pokiaľ zmes ohrejeme, cukor a soľ sa v teple lepšie rozpustí.

2. Ryžu je pred varením nutné preprať pod tečúcou studenou vodou, pokiaľ nebude voda takmer číra (nie príliš dlho, cca 3 - 4 min). Na 1 kg ryža príde 1,3 l vody. Ryžu varíme pod pokrievku alebo použijete ryžovar. Varíme, pokiaľ sa voda nevyparí, potom ju necháme 10 minút odpočinúť a vysypeme do nádoby, kde sa zmieša so sushi octom.

3. Na 1 kg ryžu použijeme cca 1 dcl hotového rozvaru. Pokiaľ varíte ryžu menej, zvyšok ochuteného cota na sushi môžete pokojne skladovať pár mesiacov v chladničke, prípade ho využiť zálievku a šalát alebo súčasť rôznych dresingov. Pokiaľ sa vám nechce vyrábať si octový nálev, môžete si kúpiť hotový sushi ocot. Hotový rozvar nalejete rovnomerne do ešte horúcej ryže a jemne ho s ním zmiešate (nemiešame silu, ryžu by vo výsledku nemala byť kašovitá).

4. Ryžu na sushi je nutné približne 20 minút chladiť. Potom ju premiestnite do pripravenej misy, ideálne drevené, a postupne do nej pomaly primiešavame octový nálev.

5. Určite ho nelejte naraz na jedno mieste, pretože by ste si nechcene mohli všetku prácu pokaziť a sushi ryžu okysliť príliš.

6. Odporúčame si malou časť nálevu na sushi odložiť na neskôr.

7. Ochutenú ryži na sushi necháme takmer úplne vychladnúť.

Pozor: Uvarenú ryžu nikdy neochucujte octovým nálevom v kovovej nádobe. Ideálna je špeciálna drevená nádoba na chladenie sushi ryže (nazývané hangiri), ale postačí aj iná drevená, plastová alebo keramická miska.

ingredience na sushi 1 (1)


3. PRÍPRAVA PODLOŽKY A INGREDIENCIÍ
1. Bambusovú podložku obalíme v potravinárskej fólii, aby sa nám jednoducho čistila, predĺžila sa jej životnosť a aby sa nám sushi k podložke nelepilo.

2. Pripravíme si riasy Nori, wasabi, nakladaný zázvor, sójovú omáčku a zvyšné ingrediencie podľa vlastnej chuti.

3. Nakrájame si ryby. Pri krájaní ryby nezabudnite, že krájame po vlákne, zhruba na 0,5 cm silné prúžky. Používajte ostrý nôž, aby ste neporušili jemnú rybaciu štruktúru a zbavte ryby kože, špeciálnym filetovacím nožom. Na Nigiri sushi si potom nakrájame tenké plátky rýb.

4. Zeleninu si pripravíme na tenké prúžky. Nekrájajte ich na príliš hrubé, aby sa vám sushi dobre balilo.

Príprava podložky a ingrediencie


4. AKO VYTVORIŤ MAKI SUSHI?
1. Na bambusovú podložku si položíme riasu drsnou stranou smerom nahor. Stačí nám polovica riasy.
2. Navlhčíme si ruku a pomaly začneme vrstviť sushi ryžu na riasu. Ľavou rukou si ju pridržíme a navlhčíme prstami pravej ruky ryžu rozťahujeme takmer po celej ploche riasy Nori, iba v hornej časti necháme cca 2 cm na zlepenie rolky. Ryžu moc nestláčame, snažíme sa, aby ostala kyprá.
3. Na ryžu môžeme podľa chuti naniesť jemný prúžok wasabi pastu.
4. Na takto pripravenú riasu s ryžou môžeme začať pridávať ďalšie zvolené sushi ingrediencie. Ukladáme ich zhruba do stredu ryže. Pre Maki sushi používame maximálne 3 ingrediencie. Napríklad iba samotného lososa alebo tuniaka s uhorkou. Neprepĺňame, aby nám šla rolka pekne zabaliť a aby držala svoj tvar.
5. Aby rolka pekne držala pohromade, zvyšným octovým nálevom potrieme prázdny koniec riasy. Ocot poslúži ako "lepidlo".
6. Začneme rolovať od kraja s ryžou smerom k prádznej, octovým nálevom potrené riasy. Nebojte sa trochu pritlačiť, aby mala rolka pekný tvar a ingrediencie držali pohromade.
7. Hotovú rolku necháme pár minút odležať, aby riasa nasiakla vlhkosť z ryže. Sushi sa potom bude lepšie krájať.
8. Pokiaľ sa vám prvé rolky príliš nepodarilo, nevešajte hlavu. Uvidíte, že sa budete postupne zlepšovať. Kuchári v školách sushi sa často aj dva roky učia tvarovať bochníčky z ryže, skôr ako ich majstri pustia k príprave rýb. Takto dôkladné školenie na majstra sushi sa môže pretiahnuť aj na desať rokov! Pokiaľ aj tak máte pocit, že potrebujete pomôcť, môžu vám pomôcť návodné videá alebo môžete absolvovať kurz prípravy sushi.
Nigiri sushi

Nigiri sushi je valček z ryže ozdobený plátkami rýb, krevetami či ďalšími dobrotami.
5. PRÍPRAVA NIGIRI SUSHI
1. Navlhčíme si ruky a tvoríme z ryže podlhovasté valčeky.
2. Z jednej strany urobíme do valčeka jamku a dáme navrch tenký plátok ryby. Môžeme použiť aj krevetu a iné ingrediencie podľa chuti.
3. Plátok ryby uhľadíme, aby bola krásne zreteľná jej štruktúra.
4. A aby vám kreveta alebo nejaká iná rozmernejšia ozdoba nepadala, môžete ju pripevniť tenkým plátkom z morskej riasy.

Uramaki sushi je bohatšie ako Maki sushi a ryža nieje v tomto prípade vnútri ale zvonku rolky.
6. PRÍPRAVA URAMAKI SUSHI
1. Na podložku položíme polovicu riasy Nori.
2. Navlčíme si ruku a nanášame tentokrát zhruba o 20% viac ryže (ako u Maki sushi) po celej ploche riasy. Teraz potrebujeme nechať volný pás pre zlepenie. Ryžu môžeme trošku viac pritlačiť ako u predchádzajúcom prípade.
3. Posypte ľahko ryžu zmesou bieleho a čierneho sezamu.
4. Otočíme riasu s ryžou riasou navrch. Jedná sa o tzv. obrátenú rolku, ryža teda tentokrát nebude z vonkajšej časti ako bolo u Maki sushi, ale zvonku rolky.
5. Rolku naplníme obľúbenou kombináciou rýb a zeleniny alebo môžete vytvoriť iba čisto zeleninovú rolku vhodnú pre vegetariánov. Náplne môžete dať viac, Urumaki sushi je bohatšie ako Maki sushi
6. Zabalíme rolku ako sme sa to učili u Maki sushi.
7. Krájanie sUSHI
1. Pre úspešné krájanie je predpokladom veľmi ostrý nôž. Ideálny je špeciálny japonský kovaný nôž na sushi. Zvládnete to ale aj s "obyčajným" veľmi ostrým nožom.

2. Čepeľ noža vždy pred samotným krájaním namočíme do vody a predbytočnú vodu odkvapkáme.

3. Snažíme sa krájať všetky kúsky rovnako široké. Obvykle sa jedna rolka Maki sushi krája na 6 kúskov a Urumaki sushi na 8 kúskov približne rovnakej veľkosti.


jak_pripravit_sushi_krajeni-1024x683


Sushi krájame vždy veľmi ostrým nožom, ktorý vopred namočíme do vody.

8. SERVÍRUJEME
Hotové sushi elegantne naaranžujeme na tanier a podávame. Nezabudnite na nakládaný zázvor, wasabi a sójovú omáčku. Sushi môžete servírovať na špeciálnych sushi tanieroch. Štýlovo je jesť sushi s jedálnymi paličkami. Pozrite sa aj na ďalšie doplnky z nádhernej japonskej keramiky Made in Japan, ktorá váš zážitok z domáceho sushi ešte zosilní.

Odporúčame zakúpiť balíček sushi kde nájdete potrebné ingrediencie a podložku na prípravu domáceho sushi. Potom už si dokúpite iba čerstvé ryby a zeleninu podľa vašej chuti. Balíček sa tiež hodí ako darček pre milovníkov tejto japonskej špeciality.

sushi


Sushi naaranžujeme na sushi tanier a podávame s kvalitnou sójovou omáčkou a wasabi pastou.


DOBRU CHUŤ
 

Fastmancz

Hlavní majitel a zakladatel CMG Portál
Zaměstnanec
CEO
Vošouch


Suroviny
  • 1 kg brambor
  • 6 stroužků česneku
  • 3 vejce
  • hladká mouka
  • mléko1
  • sůl
  • libeček
  • majoránka
  • olej na smažení
Postup přípravy receptu
  1. Brambory oloupeme, nastrouháme, půlku na jemném struhadle a druhou na hrubém.
  2. Přidáme ostatní suroviny a uděláme si těsto na bramboráky.
  3. Smažíme z obou stran dozlatova.
Zdroj
 
Horní